Chuck Palahniuk: Halálkultusz

 2011.04.02. 19:59

Tételmondat: „Az emberek nem akarják, hogy bárki rendbe tegye az életüket. Senki sem akarja, hogy megoldódjanak a problémái. Nem akarják, hogy véget érjen a drámájuk. A kínjuk. Hogy pont kerüljön a történet végére. Hogy eltakarítsák a mocskot, amit ők csináltak. Mert mijük maradna akkor? Csak a nagy büdös semmi, ami mindig ismeretlen.”

Sztori: Junior Brenson eltérít egy repülőgépet, hogy öngyilkosságot kövessen el. Életét a gép fekete dobozának meséli el, hogy ezzel tisztára mossa nevét és múltját. Junior a Krédó szektában nőtt fel, ahol csak a legidősebb gyerekek házasodhattak, és nemzhettek utódokat. A többi gyerekekből engedelmes és szorgalmas cselédeket neveltek szüleik, hogy majd később gazdagoknál rabszolgaként dolgozzanak.
Junior is erre a sorsra jut: egy lyukban lakik, és egy szó nélkül engedelmeskedik gazdáinak, a megkeresett pénzt pedig elküldi a szektájának. Az „idill” viszont felborul, amikor a hatóságok elkezdenek nyomozni a szekta után. A Krédó egyház tagjai tömeges öngyilkosságot követnek el, hogy így nyerjenek bebocsátást a mennyországba. Hősünk viszont másképp dönt. Mint az egyház utolsó élő tagja, hirtelen a média által felkapott TV-s próféta lesz.
Palahniuk már az első regényével megfogott, de sajnos, ezzel a művével egy kicsit kieresztett a rajongótáborából. A történet lassan csordogál a szokásos nihilista mederben. Nem szimpatikus a hős, de nem is ellenszenves, és pont e miatt nehéz szurkolni neki bármiért is. Különösebben nem is izgatott, hogy meghal-e vagy sem. De szerencsére a fanyar humor megmenti a könyvet: mint megszállott tisztaság mániás, imádtam azokat a részeket, amik azt taglalják, hogy hogyan lehet kiszedni a vér, az agyvelő és a különböző testnedveket a lakásban található anyagokból. A praktikum és morbiditás érdekes elegye.
Személy szerint: 7/10
Érdekesség: A regény befejezése elég kétértelmű, ugyanis nem derül ki, hogy hősünk meghal-e vagy sem. Elég sok a jel utal arra, hogy a végén megússza. Hogy milyen jelek? Ehhez végig kell olvasni a könyvet. De ha valaki mégsem jönne rá, az író segít neki: a megfejtésért keressétek fel a honlapját, a chuckpalahniuk.net-et.
Kinek ajánlom? Palahniuk rajongóknak, kezdő háziasszonyoknak.

Címkék: kritika regény amerikai 18plusz bizarr palahniuk

A bejegyzés trackback címe:

https://tetelmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr32794410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása