Tételmondat: „(…) a Jó és a Rossz harcolt a lelkünkért, ahogy minden lélekért ezen a földön.”
Sztori: Óriási! Irodalomtörténeti esemény! Ilyen még nem volt! Coelho feltalálta a csőben a lyukat! Ha a fenti tételmondatot nem rágja a számba, akkor hülyén halok meg. Egyáltalán anno minek is kellett megírni a Bibliát, ha Coelho ilyen frankón megmondja, hogy mi a nagy büdös helyzet. De hogy más is értse, hogy miről beszélek, lássuk a történetet. Természetesen nem pazaroltam arra az időm, hogy leírjam a sztorit, csak átmásoltam a könyvajánlót.
„Egy szép napon titokzatos idegen érkezik a faluba, akiben többen az ördögöt vélik felfedezni. Az idegen gazdagságot ígérve ráveszi Prym kisasszonyt, a fiatal szállodaalkalmazottat arra, beszélje rá a falu népét, hogy öljenek meg valakit maguk közül, és olyan jutalmat kapnak, amivel újra felvirágoztathatják a falut. Chantal Prym, aki nagyon szeretné megváltoztatni az életet, vajon minden gátlás nélkül az idegen bűntársa lesz? A faluközösség enged-e a kísértésnek, és valóban kiválaszt soraiból egy bűnbakot? Az idegen pedig joggal bízik-e abban, hogy a Rossz győzedelmeskedik a Jó felett?”
 
Van ebben a regényben minden, ami szem-szájnak ingere: isten, ördög és angyal, akik a vállunkon ülnek, és a fülünkbe sugdosnak (igen, mint egy Tom és Jerry rajzfilmben), őrangyal, szellemek, babonák, sors, no meg jól idézhető bölcsességek (lásd a tételmondatot). Kicsit sajnáltam, hogy a mester kihagyta az ufókat, mert ők is bőven elfértek volna. A történet bugyutaságán javíthatnának a szimpatikus szereplők, de Prym kisasszonynak csak a pénzen jár az esze (elvileg ő a pozitív hős), az idegen, aki arra keres választ, hogy az ember alapvetően gonosz-e, meg csak téblábol össze-vissza. A falusiak is elég kétdimenziósra sikeredtek: a polgármester hataloméhes, a földbirtokos korrupt, a pap sunyi, a falusiak ostobák, meg van egy szellemekkel suttogó öregasszony.
Személy szerint: 2/10 (A könyv maga teljességgel értékelhetetlen, de mikor olvastam, elég későig fennmaradtam, és sikerült elcsípnem egy nagyon izgalmas Gyilkos elmék részt, ezért jár a 2 pont.)
Érdekesség: Coelho népszerű író. Azt sajnos ebből a regényből nem tudtam meg, hogy miért. Lehet, hogy rossz könyvet választottam? Ajánljatok jobbat!
Kinek ajánlom? Megszállott Coelho rajongóknak.

Címkék: kritika brazil regény ördög coelho

A bejegyzés trackback címe:

https://tetelmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr662663495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dom Cobb 2011.02.16. 13:55:45

Veronika meg akar halni, az jobb
Márai pedig a magyar Coelho

Verdolino paio d'occhi (törölt) 2011.02.22. 15:50:25

Ez szerintem is szörnyű. Csak megszállottaknak, és ha már Coelho, akkor valóban Veronika meg akar halni.
süti beállítások módosítása