Joyce Carol Oetes: Hőség

 2011.03.01. 21:16

Tételmondat: „Hogyan fajulhatott idáig az életem?”

Sztori: Oetes Hőség című kötete 25 novellát tartalmaz, amelyek olyan történetekről szólnak, amelyben így vagy úgy, de felbukkan az őrület. Olyan események, amelyek bármikor bárkivel megtörténhetnek, mégis imádkozunk érte, hogy ne velünk történjenek meg. Akkor járunk a legjobban, ha csak újságban olvasunk róluk.
A Házkeresésben Oetes egy fiatal párról ír, akik elveszették kisbabájukat, és ezt próbálják valahogy feldolgozni. A nő magába zárkózva, a férfi pedig új házat próbál keresni szinte már megszállottan. A Hőség című novellában egy szörnyű történetről olvasunk. Egy fiatal ikerpárt megöl egy fogyatékos, amolyan csendes őrült egy kisvárosban. A Kés című darab egy nemi erőszakról szól: egy nő rablótámadás áldozata lesz otthonába, de mivel a rablók nem találnak elég zsákmányt, megerőszakolják. És mint sok nő, ő is magát kezdi el okolni a történtekért (Miért nem zárta be az ajtókat?).
Míg a kezdeti novellák a hétköznapi őrülettel foglalkoznak (hogyan birkózik meg az emberi elme egy tragédiával), addig az utolsó novellák már abszurd, dühöngő őrületbe csapnak át. Az utolsó darab, a Családi történet, amelyben egy átlagos családdal történnek bizarrabbnál bizarrabb dolgok: a szülők elvállnak, és az anya új apával állít haza. A gyerekek rögvest elfelejtik az igazi apjukat. Háború tör ki, és éhínség. Az egyik lány furcsa szörnyszülöttnek ad életet. Vadabbnál vadabb események követik egymást, mégis a család éli a hétköznapi életét.
Személy szerint: 9/10
Érdekesség: Oetes hihetetlenül termékeny író: 39 regénye, számos novellás és verses kötete, drámája, valamint esszéje is megjelent. Sőt Rosamond Smith és Lauren Kelly álnéven is alkotott. Kritikusai gyakran a szemére is vetik, hogy a mennyiség a minőség rovására megy. Rajongói (például én) ezt cáfoljak.
Kinek ajánlom? Akik nem félnek szembenézni a valósággal.

Címkék: kritika novella amerikai klasszikus oetes

A bejegyzés trackback címe:

https://tetelmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr312702522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása