Tételmondat: „Az istenekhez hasonlítunk abban, amit tettünk, a feladatunkban, ebben a nagy munkában.”

Sztori: Abban a korban járunk, ahol az emberek már rakétákkal közlekednek, és a túlnépesedés miatt már a Holdat is felparcelláztak. Louis Rosen és társa, Maury elektromos orgonákat és zongorákat gyárt, és árulja azokat Amerika szerte, de az eladásaik aggasztóan csökkenek. Ekkor találja ki Maury lánya, a pszichés zavarokkal küzdő Pris, hogy a zongorák helyett történelmi személyiségek élethű másolatait, szimulákrumokat kellene gyártaniuk. Meg is alkotják Stantont, aki Lincoln hadügyminisztere volt, majd magát Lincolnt is, a néhai elnököt. Ekkor lép be életükbe a milliomos Borrows, aki a szimulákrumokat üzleti célokra akarja felhasználni, és elcsábítja Prist, akibe Louis kezd beleszeretni.
Be kell, hogy valljam kicsit csalódás volt ez a regény: hiába vannak benne jó gondolatok, sajnos egyik történetszál sincs tökéletesen kibontva. A szimulákrumok csak a könyv elején kapnak szerepet, de utána ez háttérbe szorul, és Louis és Pris kapcsolata kerül előtérbe. Az író a gépek és az embereket állítja párhuzamba: a szimulákrumok érző „lények”, akiket ki be lehet kapcsolni, ezzel szembe Pris hideg, számító és pszichotikus. Nagyon sok témát vet fel, de egyikre sem helyez elég nagy hangsúlyt.
A regény magyar címe teljesen félrevezető, ugyanis nem az elektromos Lincoln a főszereplő. Az eredeti cím Megépítünk, vagy sokkal inkább Megteremtünk (We can build you).
Személy szerint: 6/10
Érdekesség: Dick drogfüggő volt majdnem egész életében, pontosabban 1970-ig. Ezt a művet 1962-ben írta, tehát drogok hatása alatt. Ennek függvényében lehetett volna jobb is ez a regény.

Címkék: kritika regény amerikai dick sci fi

A bejegyzés trackback címe:

https://tetelmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr992727841

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde - EGY HISPÁNIAI ASSZONYSÁGRÓL 2011.03.13. 17:30:58

HAGYMALEVELEKÉdes Kelemen Öcsém!Régolta nem írtam már Kednek, és mire ezen levelem odaér, talán megjő a Tavasz is. Most még nincs itt, ki tudja, hol lófrál és kikkel hentereg az a rosszféle, ahelyett, hogy iszánkodna szabadításunkra, mert hogy mi itt ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása