Niccolò Ammaniti: Én nem félek

 2011.02.11. 19:01
Tételmondat: „A férgek ura azt mondja: Hé, kis hülye! Leengedem a cuccot. Vedd el, és küldd vissza a vödröt. Különben lemegyek, és összelapítalak, mint egy férget. Igen, összelapítalak, mint egy férget. Te vagy az őrangyal?”

Sztori: 1978 forró nyarán Michele Amitrano kilenc éves, és egy Acqua Traverse nevű falucskában él családjával. A fullasztó melegben a búzamezőkön csavarog barátaival, és szemmel tartja öt éves húgát. A gyerekek boldogan, ártatlanul és gondtalanul múlatják az időt, bicikliznek, csatangolnak. Ám egy napon Michele egy romos tanya udvarán egy lyukba, egy saját korabeli gyerekre bukkan, aki halottnak hiszi magát. Michele titokban tartja felfedezését, és megpróbál rájönni, hogy ki ez a fiú, és miért tartják egy gödörben láncra verve. A két fiú egyre szorosabban kötődik egymáshoz: Michele megsajnálja a Filipot, aki az őrangyalát látja a másikban.

 

Minél többet tud, sejt a főhős a másik fiú bezárásáról, annál gyorsabb iramot vesz a történet tempója: az elején meg lassan, komótosan zajló események felgyorsulnak, és száguldanak a tragédia felé. Emellett az író azt is elér, hogy igaz, hogy Michele nem fél, de az olvasónak majd kiugrik a szíve az izgalomtól.

 
A regény narrátora maga Michele, aki egy 9 éves gyermek naivitásával, félelmeivel és fantáziájával éli meg az eseményeket. Torokszorító, ahogy egy gyerek tiszta szíve megismeri a felnőttek könyörtelen, szívtelen világát. Tudom, sokan nőnek így fel egy pillanat, esemény hatására, de ez az, amit nem kívánok senkinek.
 
Személy szerint: 10/10
Érdekesség: Ammaniti biológusnak tanult, de otthagyta az egyetemet. Lehet, hogy ha lediplomázott volna, szegényebb lenne az irodalom ezzel a regénnyel. A képet a könyv alapján készült filmből vettem, ami nagyon jól elkapta azt a hangulatot, amit Ammaniti megteremtett.
Kinek ajánlom? Mindenkinek, aki volt már gyerek, és főleg azoknak, akik már elfelejtették, milyen is volt annak lenni.

Címkék: kritika olasz gyerek klasszikus ammaniti

A bejegyzés trackback címe:

https://tetelmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr802654563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása