Alice Walker: Kedves Jóisten

 2011.02.13. 20:06

Tételmondat: „Lehetek szegény, lehetek nigger, lehetek csúnya, és meglehet, hogy főzni se tudok… De itt vagyok.”

Sztori: Celie 14 éves, egy fekete déli közösségben él a XX. század közepe felé. Apja folyamatosan megerőszakolja, és két gyereke születik, akiket elszakítanak tőle. Annyira szégyelli mindazt, ami vele történik, hogy csak istennek mer beszámolni róla levelek formájában. Az erőszakot elviseli, mert addig sem szeretett húgát, Nettie-t zaklatja az apja. Később férjhez adják Mr. …-hez, akinél főz, takarít, a férfi előző házasságából való gyerekeit neveli, és tűri a veréseket. Hatalmas törést jelent az életében, hogy az egyetlen embertől, akit szeret, Nettie-től elszakítják. Utálják a fehérek, mert fekete, és utálják a fekete férfiak, mert csak egy nő. Ekkor lép be az életébe Shug Avery, férje szeretője, aki megmutatja neki, mennyire értékes ember is ő, és mire lehet képes. A leveleken át megismerjük Celie egész életét, és azt a hihetetlen utat, amit megtesz, hogy csendes, megalázott lányból magabiztos, erős nővé váljon.
A regényben az a legmegdöbbentőbb, hogy a nemi erőszak, a verés, a folyamatos megalázások természetesek Celie számára, és hogy olyan közösségben él, ahol a nők elleni erőszak a mindennapok része.
Ha valaki úgy érzi, hogy ilyen csak száz éve történhetett, nézze meg a képet, ami egy 18 éves, afgán lányról készült, aki férje erőszakossága elől haza menekült, de ezt a férje nem hagyta szó nélkül. Mégis ha a nő szemébe nézünk erőt, tisztaságot és szépséget látunk, mintha csak Celie szemébe néznénk. Néha még mindig úgy érzem, hogy a középkorban élünk. Hogy rohadna meg, az összes mocsadék, aki ilyet tesz. Egyébként a könyvet már többször elolvastam, de most a kép kapcsán még egyszer megtettem.
Személy szerint: 10/10
Érdekesség: A könyv eredeti címe Bíborszín, ami fontos szimbólum: erre a kis virágra Shug hívja fel Celie figyelmét, amit Isten azért teremtett, hogy az emberek gyönyörködhessenek benne. De a bíborszín az élet összes örömére, szépségére vonatkozik, amit néha nehéz meglátni.
Kinek ajánlom? Abszolúte mindenkinek.

Címkék: kritika regény amerikai feminista klasszikus walker

A bejegyzés trackback címe:

https://tetelmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr22658836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása