E. L. Doctorow: A víztároló

 2011.02.08. 20:35

Tételmondat: „(...) meg fogjuk találni a nyelvet, a képletet, vagy talán a számokat... amivel felérhetünk Istennel.”

Sztori: 1871, New York - Martin Pemberton, a tehetséges szabadúszó újságíró meglátja apját egy kísérteties omnibuszon, feketébe öltözött öregurak között. Igen ám, de az apja nemrég elhalálozott. Majd a kísérteties látomás után a fiatalembernek is nyoma veszik. Ekkor kezd nyomozásba Martin főnöke, McIlvaine, aki nem csak ebbe a szövevényes bűnügybe enged nekünk betekintést, de körbevezet minket a korabeli new yorki utcákon is. A történet ezen a két szálon fut végig. Egyszerre bontakozik ki előttünk a nyomozás, és ismerjük meg a várost: mindkettő lenyűgöző és egyben visszataszító.
A krimi vonalról több szót nem ejtenék, de csak hogy felcsigázzam a kedélyeket, azt elárulom, hogy a történet végére az alábbi kérdésekre kapunk választ: Mi köze mindehhez az eltűnt utcagyerekeknek? Ki az a titokzatos Dr. Sartorius? Hova tűnt a dúsgazdag öreg Pemberton pénze? És miért lett a könyv elnevezve egy víztárolóról?
A városról pedig olyan érett szerelemmel mesél McIlvaine (alias Doctorow), hogy nem lehet nem a hatása alá kerülni. Látjuk az utcakölyköket, a gazdagokat, a nyomorék veteránokat, az épülő várost, a nagy lehetőségeket és az óriási bukásokat. Azért használtam az érett szerelem szót, mert csak az ez a fajta szerelem képes a hibák ellenére is rajongva tekinteni szerelme tárgyára. Nekem ugyanígy dobogtatja meg a szívem Budapest, látom a hibáit, mégis minden nap képes lenyűgözni.
Személy szerint: 9/10 (Egy pontot csak azért vontam le, mert néha úgy tűnik, hogy a mesélő nagyon elkanyarodik a történettől. A végen persze kiderül, hogy minden kis mellékvágány fontos részletet rejt, de ez néhol megtöri a regény lendületet.)
Érdekesség: Az író édesapja nagyon szerettel Edgar Allan Poe-t, sőt az első szülött fiat is utána nevezte el. Doctorow egyszer egy újságírónak azt nyilatkozta, hogy Poe tiszteletére írta ezt a könyvet.
Kinek ajánlom? Krimi, valamint Doctorow rajongóknak, és gyakorlatilag bárkinek, aki szereti az izgalmas történeteket.

Címkék: kritika krimi regény amerikai klasszikus newyork poe víztároló doctorow

A bejegyzés trackback címe:

https://tetelmondat.blog.hu/api/trackback/id/tr202647672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása